Het concept
Stichting Planeet zet zich in voor verbondenheid met de oorsprong van ons voedsel. Om dat in de praktijk te ervaren hebben we een zelfoogsttuin opgezet waar vrienden van Planeet zelf groenten kunnen plukken. Hier kun je meer leren over duurzame en gezonde voeding, op een hands-on manier. De zelfoogsttuin dient ook als locatie voor onze workshops, lezingen en trainingen die gegeven zullen worden over duurzaamheid, natuur, voeding en welzijn.
In de zelfoogsttuin telen we verschillende soorten groenten en fruit volgens de no-dig methode. Dit houdt in dat we de aarde niet omploegen zodat het bodemleven met rust gelaten wordt. Het bodemleven bestaat uit bacteriën, schimmels, nematoden en nog veel meer organismen die zo in alle rust de bodem kunnen verbeteren. Hoe beter de bodem, hoe sterker en gezonder de planten, en hoe groter en lekkerder de oogst!
Het risico
Zo'n zelfoogsttuin lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar perfect is het natuurlijk niet. We zijn tot op zekere hoogte afhankelijk van externe factoren zoals insecten en het weer. We doen er alles aan om daar zo min mogelijk schade aan te ondervinden, maar helemaal waterdicht is het niet. In de huidige voedselketen draagt de boer hier alle risico voor, maar dat is eigenlijk niet echt eerlijk. De boer werkt voor iedereen, dus iedereen deelt het risico van gebeurtenissen waar niemand iets aan kan doen. Want hé, dat is de natuur! We zullen er alles aan doen om de gewassen te beschermen tegen bijvoorbeeld hagel en rupsen, maar de kans bestaat dat tegen de tijd dat jouw groente oogstrijp is, het wat littekens heeft opgelopen. Gelukkig doet dat niet af aan de smaak, en we hopen dat je de schoonheid van imperfectie kunt zien (en we kunnen er altijd nog soep van koken).
Het oogsten
Door vriend van Planeet te worden, investeer je niet alleen je geld maar ook je vertrouwen in ons, en in iedereen die deelneemt aan de zelfoogsttuin. Je mag iedere week oogsten hoeveel je nodig hebt. Natuurlijk gebeurt het dat je soms wat meer wil oogsten (bijvoorbeeld als je eters krijgt) en soms wat minder (bijvoorbeeld als je zelf uit eten gaat). We vertrouwen erop dat er genoeg is voor iedereen en dat je daar rekening mee houdt bij het oogsten. Je kunt ervan uitgaan dat je iedere week minimaal zes verschillende gewassen kunt oogsten, en in het hoogseizoen minimaal tien. In de zomermaanden zal er volop keus zijn en daarbuiten wat minder. Wel is de tuin het hele jaar door geopend!
We zullen je op de hoogste houden van alle groeiprocessen en we laten je weten wanneer welke groente klaar is om geoogst te worden. Ook leggen we je uit hoe je dat het beste kunt doen. Daarnaast willen we graag onze beste recepten met je delen zodat je optimaal kunt genieten van jouw zelf geoogste ingrediënten!
Het effect
Wanneer je vriend van Planeet wordt zul je je gevoel voor de natuur meer gaan ontwikkelen. Je eigen voedsel oogsten betekent met de seizoenen meebewegen. Zo zul je merken dat je in de zomer meer keus hebt dan in de winter. Maar ook dat dingen tijd kosten voor je kunt oogsten. Er is een tijd van geven en van nemen. We vragen je om je vriendschap met de stichting minimaal een jaar vol te houden. We doen namelijk het hele jaar lang ons best zodat jij daar letterlijk de vruchten van kunt plukken. Daarom willen we graag wederzijdse betrokkenheid – dan kunnen we jou de beste ervaring geven en de beste kwaliteit leveren.
Stichting Planeet is meer dan alleen een zelfoogsttuin. Niet alleen krijg je verse, duurzaam en lokaal geteelde groenten, je mag ook deelnemen aan leuke en leerzame activiteiten die de stichting speciaal voor vrienden organiseert. Dit zullen workshops, lezingen en trainingen zijn waarbij je van alles kunt leren over duurzaamheid, natuur, voeding en welzijn.
Naast impact op lokale schaal door middel van educatie en de zelfoogsttuin, willen we ook verder weg een verschil maken. Daarom werken we samen met partnerorganisaties in het binnen- en buitenland. We geven namelijk om onze eigen lokale gemeenschap, maar ook om lokale gemeenschappen van anderen. We vinden het belangrijk om van elkaar te leren, want om een bloeiende lokale gemeenschap te creëren is er kruisbestuiving nodig. Zo kunnen we elkaar allemaal helpen om te groeien.
Als vriend van Planeet mag je iedere week minstens 6 soorten, en in het hoogseizoen minstens 10 soorten groenten komen oogsten. En dat is nog niet alles! We organiseren ook workshops, lezingen en trainingen gerelateerd aan de thema's duurzaamheid, natuur, voeding en welzijn waar je aan deel mag nemen. Verder draag je niet alleen bij aan jouw lokale gemeenschap, maar ook aan lokale gemeenschappen verder weg. Bijvoorbeeld in Marokko, waar we samen met onze partnerorganisatie projecten uitvoeren op het gebied van biologische landbouw, lokale economie en biodiversiteit.
Vriend worden? Stuur ons een bericht voor meer informatie.
Beste Planeet Bezoeker,
Er was een technisch probleem met ons contactformulier waardoor berichten niet bij ons zijn aangekomen. Gelukkig is dit weer opgelost! 🌱✨
Heb je ons eerder proberen te bereiken en geen reactie ontvangen? Stuur ons alsjeblieft een nieuw berichtje. We horen graag van jullie! 💚
Dank voor jullie geduld en begrip.
Met vriendelijke groe(n)ten,
Het Planeet Team